top of page

FOTO: S pohodom pozdravile štiri nove ženske ulice

Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta je 8. marec, mednarodni praznik žensk, v nedeljo, 6. marca 2022, obeležilo z vodenim pohodom po novem krogu istoimenske pešpoti ter večerno projekcijo na pročelje Knjižnice Mirana Jarca. Na sam praznik, 8. marca, bodo dopoldne po poti, ki opominja na uspešne, a prezrte ženske novomeške preteklosti, popeljale več skupin dijakov in dijakinj, zvečer ob 18. uri pa v Art caffeju KC Janeza Trdine sledi še pogovorni večer. S kom? Z izjemnimi ženskami, seveda.


Več kot 40 obiskovalcev se je včeraj po letu (korona) premora udeležilo vodenega ogleda pešpoti Pozabljena polovica Novega mesta. Pod vodstvom Mete Kocjan so spoznali delo in življenje vseh 13 izjemnih posameznic s konca 19. in začetka 20.st., ki jih iz pozabe obuja omenjeni projekt. Z novim krogom pešpoti so poudarile pomen Ivane Oblak, Elizabete Soklič, Marije Tomšič in Vere Albreht – po njih bodo namreč v Novem mestu poimenovane štiri nove ulice.


»Zanimivo, res zanimivo. Priznam, slišal sem za Ilko Vašte, o drugih pa ne. In je bilo kar poučno, slišati in spoznati, kdo vse je živel v našem mestu in kaj vse so te ženske dosegle,« je na cilju dejal eden od udeležencev. Zbrane je Kocjanova razveselila z odločitvijo, da bo omenjeno partnerstvo tovrstne vodene pohode od aprila naprej prirejalo mesečno, saj nenehno dobivajo nove podatke o »pozabljenih polovicah«.


Medtem ko želja in namera vseh organizacij partnerstva ostajajo trajna obeležja, v torek, 8. marca, ob 18. uri vabijo na pogovorni večer z izjemnimi posameznicami današnjosti. Klavdija Kotar, vodja JSKD – OI Novo mesto bo v Art Caffeju KC Janeza Trdine gostila Violeto Bulc, Majo Gal Štromar, Andrejo Kopač, Damjano Koželj, Aleksandro Aleksandrovo Obestar, Jasno Šinkovec in Natalijo Zanoški. Vljudno vabljeni!


Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto-Regijski NVO center, Založba in knjigarna Goga, društvo Est=etika, Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, Javni sklad za kulturne dejavnosti – območna izpostava Novo mesto, Mestna občina Novo mestoComentários


bottom of page