top of page

Ob dnevu žena: Ne gremo več nazaj!

Updated: Jul 15, 2021

Novomeščanke in Novomeščani so mednarodni dan žena obeležili s sprehodom po novi tematski pešpoti projekta Pozabljena polovica Novega mesta in literarnim zaključkom pred knjigarno Goga.Okoli sto udeležencev se je v nedeljo, 8. marca 2020, ob 14. uri zbralo pred mestno hišo na Glavnem trgu, med dveurnim sprehodom pa jim je Meta Kocjan predstavila 13 izjemnih žensk novomeške preteklosti.


Na cilju je zbrane nagovorila vodja projekta Maja Žunič Fabjančič in spomnila, da so se pred približno tremi leti zbrale predstavnice Društva za razvijanje prostovoljnega dela (DRPD) Novo mesto, Založbe in knjigarne Goga ter društva Est=etika, kasneje tudi Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine, ter ob podpori MO Novo mesto sprva javnost pozvale k zbiranju informacij o tukajšnjih ženskah, ki so pomembno vplivale na razvoj lokalne in širše skupnosti, a bile zaradi spola pogosto prezrte.


»Opozoriti želimo na prvo slovensko kirurginjo, ki je v novomeški bolnišnici postavila temelje kirurškega oddelka. Na prvo šolano medicinsko sestro na Dolenjskem, ki je prav v našem mestu izobrazila številne nove. Na prvo učiteljico gluhonemih deklic v slovenskem jeziku, ki je delovala v Šmihelu. In na izjemno farmacevtko ter soustanoviteljico vsem znane tovarne Krka. Govorimo o prim. dr. Mariji Masten, Mariji Tomšič, sestri Ivani Oblak in mag. Marti Slapar. Štirih izmed 13 izjemnih posameznic,« je dejala Žunič Fabjančičeva in nadaljevala, da so prvi seznam izmed 70 imen oblikovale ob pomoči strokovnjakinj Dolenjskega muzeja, Knjižnice Mirana Jarca in novomeške enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine.


Projektna skupina je v tem času oblikovala še spletno stran projekta in pred dvema letoma odmevno okroglo mizo, eden od rezultatov projekta pa je tudi pešpot oz. trije sprehajalni krogi, mestni, vodni in gozdni, ki so jih zastavile po obstoječih pešpoteh Novega mesta in kjer želijo ob nadaljnji podpori novomeške občine postaviti tudi ustrezna obeležja.


Zbranim na Glavnem trgu je včerajšnji mednarodni dan žena čestitala tudi direktorica novomeške občinske uprave dr. Vida Čadonič Špelič, nakar je v soorganizaciji novomeške enote Javnega sklada za kulturne dejavnosti (JKSD) sledilo branje del Ilke Vašte, Vere Alberht in Marice Strnad-Cizerlj, za kar so poskrbele novomeške ustvarjalke Jadranka Matić - Zupančič, Klavdija Kotar in Nina Dragičević, ki so predstavile tudi lastna dela.


Z besedami »Ne gremo več nazaj!« je dogodek zaključila Meta Kocjan, za pogostitev pa so poskrbele članice Društva kmečkih žena Novo mesto in TKD Trškogorsko srce. Marljive roke kar treh skupin posameznic, zbranih v okviru tečaja ročnih del na OZRK Novo mesto, DRPD delavnic kreativnega šivanja na programu socialne aktivacije in Mestnih kvačkaric, so ustvarile čudovite trakove z napisi imen izbranih 13 izjemnih posameznic, ki so jih ob poti Pozabljene polovice Novega mesta postavile kot začasne instalacije, da so opozorile na potrebo po spominjanju na zaslužne ženske z obeležji v javnih prostorih. Poleg navedenega so Mestne kvačkarice s samostojno akcijo dan žena obeležile z okrasitvijo Kandijskega mosta.

V tem letu organizatorke napovedujejo še dva vodena pohoda po tematski poti Pozabljena polovica Novega mesta, prvi bo že maja.


Partnerji projekta: Založba in knjigarna Goga Društvo Est=etika

DRPD Novo mesto

Mestna občina Novo mesto

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine

Soorganizator dogodka: JSKD – OI Novo mestoComments


bottom of page