top of page

Na drugem pogovornem večeru o prestopanju meja

Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta je v četrtek, 7. aprila 2022, občinski praznik MO Novo mesto in nedavno poimenovanje štirih novih ulic po ženskah obeležilo še z drugim pogovornim večerom z izjemnimi ženskami. V polnem Art caffeju pri KC Janeza Trdine v Novem mestu je Klavdija Kotar, vodja JSKD-OI Novo mesto, tudi tokrat v svojo družbo privabila zanimive sogovornice: Jožico Jožef Beg, Branko Bukovec, Tanjo Fink, Rosano Hribar, Majo Pajek in Natašo Pevec.


V sproščenem pogovoru so gostje med drugim govorile o prestopanju meja nekoč in danes. Učiteljica slovenskega jezika, aktivistka Slavističnega društva Dolenjske in Bele krajine ter (so)avtorica številnih knjig dr. Jožica Jožef Beg se je spomnila ene od 13 pozabljenih polovic Novega mesta, tj. prve učiteljice na novomeški gimnaziji Elizabete Soklič, kako ji je bilo v povsem moškem kolektivu in kakšne meje je prestopala v svojem času. “Zaradi feminizacije poklica je danes skorajda obratno,” je dejala in dodala, da svoje dijake “ne uči za maturo, temveč za življenje”. Neke vrste “učiteljica” je tudi mag. Nataša Pivec, ki v tovarni zdravil Krka od lanskega leta vodi 1.500-članski kolektiv in je spregovorila o prednostih spolne uravnoteženosti tako v proizvodnji kot na vodstvenih položajih. Humanitarka in predsednica Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Branka Bukovec je orisala, kako je s podporniki “prestopala meje” pred tremi desetletji ob vključevanju beguncev iz BiH in drugih nekdanjih republik Jugoslavije do današnje obravnave beguncev iz Ukrajine. “Tem ljudem smo že tedaj postali nadomestna družina, predvsem pa smo jim vrnili ime. Da niso zgolj ‘begunci’, kar je izjemno pomembno, predvsem za otroke. In enako počnemo danes,” je dejala in naštela še ostale programe društva, namenjene medkulturnemu sožitju. Dr. Maja Pajek, med drugim prodekanja za znanstveno in raziskovalno dejavnost Fakultete za šport, je orisala svoje raziskovalno delo, posvečeno zdravemu načinu življenja, pomenu gibanja in zdrave prehrane, pa tudi o (spolni) neenakopravnosti v športu v luči zaslužkov športnikov napram športnicam. Tanja Fink je opisala svojo “kulinarično” pot od nekdanje družinske gostilne Kos in ljubljanske restavracije Na gradu do sedanje Hiše Fink in brezglutenske Situle v središču mesta, kjer z možem Damijanom Finkom “prestopata meje” klasične gostinske ponudbe. “Ko sem izvedela, da otroci s celiakijo ne morejo na poletne tabore in ostale aktivnosti zaradi nečesa tako osnovnega, kot je prehrana, sem rekla: Dovolj je!”, sledil je tabor Celiac in novo kulinarično raziskovanje. O raziskovanju meja lastnega telesa in spolni enakopravnosti v sodobnem plesu, napram stereotipnim podobam klasičnega baleta denimo, je spregovorila plesalka in koreografinja mag. Rosana Hribar, med drugim prodekanja na Akademiji za sodobni ples Ljubljana in prejemnica vrste umetniških nagrad. “Tudi ples se ne začne v nogi, ampak v glavi,” je dejala in nadaljevala, da šele ko se “obrt” sreča z navdihom, podpre z razmislekom in še čim, lahko govorimo o umetnosti.


Umetnost, meje, razmislek, prihodnost današnjih generacij ipd. so bile teme izjemnega pogovora z izjemnimi posameznicami, ki blestijo vsaka na svojem področju. Ali kot je ob zaključku dejala Klavdija Kotar: “Ko delujemo, smo največji zgled za vse ostale!”


Tudi partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta deluje naprej: poleg vodenih ogledov za šolske in druge zaključene skupine namerava letos izdati zloženko o vseh 13 pozabljenih polovicah, med zastavljenimi cilji pa ostaja postavitev trajnega obeležja Ilki Vašte pred rotovžem. Letošnje poimenovanje štirih novih ulic po ženskah, tj. Ivani Oblak, Elizabeti Soklič, Mariji Tomšič in Veri Albreht, so med drugim obeležile z več vodenimi ogledi pešpoti Pozabljene polovice Novega mesta, projekcijo na pročelje Knjižnica Mirana Jarca in odlično obiskanim prvim pogovornim večerom z izjemnimi ženskami, ko so gostile mag. Violeto Bulc, Majo Gal Štromar, dr. Andrejo Kopač , dr. Damjano Koželj, dr. Aleksando Aleksandovo Oberstar, Jasno Šinkovec in Natalijo Zanoški.


Projektna skupina Pozabljena polovica Novega mesta: Založba Goga, Est=etika, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto –Regijski NVO center, Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, JSKD – OI Novo mesto, Mestna občina Novo mesto.


Galerija s prvega pogovornega večera, 8. marca 2022. (Foto: Vito Saje)


Galerija z drugega pogovornega večera, 7. aprila 2022. (Foto: Vito Saje)

コメント


bottom of page