top of page

O naših dosežkih tudi izven Novega mesta

Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta je v sredo, 1. junija 2022, gostovalo na pogovornem večeru v Muzeju novejše zgodovine Celje. Skupaj z ostalimi gosti so razmišljali o tem, kako je ženska plat zgodovine vidna in prisotna v javnem prostoru ter kako različna mesta v Sloveniji predstavljajo zgodovinske, družbene, kulturne in druge dosežke žensk.


Ob tem so predstavili tudi turistični vodnik Po svoji poti, ki s 25 izleti nudi nekoliko drugačno tematsko doživetje mest, in sicer skozi prizmo zapuščine žensk. V knjigi je predstavljena tudi tematska pot Pozabljena polovica Novega mesta!


»Vodeni ogledi naše pešpoti so med šolami vse bolj zaželeni in potekajo domala na tedenski ravni, kar nas izjemno veseli. Zanimanje zanje so poleg srednjih šol izkazale tudi osnovne šole, ki svojim dijakom oz. učencem na ta način omogočijo spoznavanje Novega mesta v času konec 19. in začetek 20. stoletja skozi zgodbe takrat živečih Novomeščank, ki so s svojim delom prispevale k razvoju Novega mesta in širše. Veseli nas, da so izobraževalne institucije prepoznale pomen ozaveščanja kolektivnega zgodovinskega spomina, ki je v preteklosti povsem prezrl pomembne posameznice, ki so tukaj živele in delovale,« je ob tem povedala Maja Žunič Fabjančič, sicer vodja Regijskega NVO centra-stičišča nevladnih organizacij JV Slovenije.


Partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta nadaljuje z različnimi aktivnostmi (med drugim smo se udeležili odprtja medmuzejske razstave Ženske zgodbe v Dolenjskem muzeju Novo mesto), predvsem v želji po postavitvi trajnih obeležij v javnem prostoru.


Da bi ena izmed pozabljenih polovic, tj. Ilka Vašte dobila takšno obeležje pred mestno hišo, bo partnerstvo zbiralo tudi podpise podpore širše javnosti. Svoj podpis boste lahko oddali že v sredo, 3. avgusta 2022, ko bo partnerstvo na vabilo Zavoda Inja music prisotno na Festivalu novomeško poletje, tj. koncertu Maje Berlec v parku Rastoče knjige pri Knjižnici Mirana Jarca v Novem mestu. Poleg zbiranja podpisov bo za splošno javnost organiziran tudi voden ogled po novi, nekoliko krajši različici vse bolj priljubljene pešpoti Pozabljene polovice Novega mesta.


Več podrobnosti sledi kmalu, o sprotnih akcijah PPNM pa spremljajte našo facebook stran.


Projektna skupina Pozabljena polovica Novega mesta: Založba Goga, Est=etika, Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto –Regijski NVO center, Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, JSKD – OI Novo mesto, Mestna občina Novo mesto.


Foto: Muzej novejše zgodovine Celje

bottom of page