top of page

Ob 8. marcu vabimo: voden ogled pešpoti in pogovorni večer z izjemnimi ženskami

Updated: Mar 6, 2023

Ob 8. marcu, mednarodnem dnevu žena, lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta tudi letos prireja več dogodkov.


V nedeljo, 5. marca 2023, se bo ob 14.30 izpred mestne hiše na Glavnem trgu v Novem mestu začelo brezplačeno vodenje po sprehajalni poti Pozabljena polovica Novega mesta. V dobri uri trajajočem sprehodu po mestnem središču bo vodička Meta Kocjan orisala življenje in delo 13 izjemnih posameznic novomeške preteklosti. Na voljo bo tudi novi turistični vodič po omenjeni poti, kolektiv PPNM pa želi predvsem predstaviti vse nove podatke, ki so jih razkrili v razprodani izdaji revije Rast Nepozabne, in spletno peticijo, s katero odpirajo javno razpravo o tem, da si Ilka Vašte kot najbolj plodovita pisateljica romanov zasluži doprsni kip pred mestno hišo.


Na praznično sredo, 8. marca 2023, ob 19. uri v Art caffeju pri KC Janeza Trdine v Novem mestu sledi drugi letošnji pogovorni večer z izjemnimi posameznicami. V slabi uri trajajočem pogovoru, ki ga bo tudi tokrat povezovala Klavdija Kotar, članica aktiva PPNM in vodja JSKD - OI Novo mesto, bodo gostje: dr. Marina Lukšič Hacin, predstojnica Inštituta za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU; predsednica Društva upokojencev Novo mesto Rožca Šonc in Maja Žunič Fabjančič, članica kolektiva PPNM in vodja Regijskega NVO centra-stičišča nevladnih organizacij JV Slovenije. Po zaključenem pogovoru, predvidoma ob 20. uri sledi še glasbeno presenečenje.


Tudi letos bo aktiv PPNM v sodelovanju s Knjižnico Mirana Jarca Novo mesto praznik žensk obeležil s projekcijo na pročelje knjižnice, ki bo na ogled od 5. do 12. marca 2023. V tem času bo lokalno partnerstvo izvedlo tudi več vodenih ogledov sprehajalne poti Pozabljena polovica Novega mesta za osnovne in srednje šole.


Vljudno vabljeni/e!


Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta:

Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto-Regijski NVO center,

Založba in knjigarna Goga,

društvo Est=etika,

Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine,

Javni sklad RS za kulturne dejavnosti, območna izpostava Novo mesto,

Mestna občina Novo mesto



bottom of page