top of page

VABILO: Ob letošnjem prazniku vnovič voden ogled pešpoti Pozabljena polovica Novega mesta

Zahvaljujoč izboljšanju epidemioloških razmer bo lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta mednarodni praznik žena, 8. marec, vnovič obeležilo z vodenim ogledom istoimenske pešpoti. Letošnji poudarek bo na štirih od 13 izjemnih posameznic, po katerih bodo poimenovane štiri nove ulice. Javen pohod se bo začel v nedeljo, 6. marca 2022, ob 14. uri izpred knjigarne Goge, prijave pa zbirajo do petka, 4. marca.


Letošnjega marca bosta minili dve leti od odlično obiskanega odprtja nove tematske sprehajalne poti projekta Pozabljena polovica Novega mesta in lokalno partnerstvo Novomeščanke, Novomeščane in druge obiskovalke/ce z veseljem vabi, da se v nedeljo, 6. marca 2022, ob 14. uri vnovič zberejo v središču mestnega jedra in se ob enoinpolurnem vodenem ogledu z Meto Kocjan »preselijo« v čas konec 19. in začetek 20. stoletja.


S tedanjimi družbeno političnimi razmerami se bodo udeleženke/ci seznanile/i skozi življenja 13 izjemnih posameznic, ki so vsaka na svojem področju pomembno prispevale k razvoju mesta in širše, a bile zaradi zgodovinskih okoliščin spregledane. Zahvaljujoč omenjenem partnerstvu in ob podpori MO Novo mesto je občinski svet na decembrski seji sklenil, da bodo od šestih novih ulic štiri poimenovali po ženskah: Ivani Oblak, Elizabeti Soklič, Mariji Tomšič in Veri Albreht, zato bodo omenjenim na letošnjem vodenem ogledu pešpoti namenili še več pozornosti. Ob tem, seveda, ne bodo pozabili na glasbenici Ervino in Zoro Ropas, pisateljico Ilko Vašte, farmacevtko in soustanoviteljico podjetja Krka Marto Mušič Slapar, prvo predstojnico v tedanji ženski bolnišnici sestro Agneto Gerzin, prvo slovensko kirurginjo Marijo Masten, pa pesnico in pisateljico Marico Strnad-Cizerlj, političarko Vilmo Prikovič Bebler in prevajalko Marjeto Vasič. Že veste, kaj vse so dosegle v svojem času?


Partnerstvo je bilo primorano ob lanskih epidemioloških razmerah načrtovani vodeni ogled pešpoti ob 8. marcu odpovedati, tako da so praznik žena obeležili s projekcijo na pročelje Knjižnice Mirana Jarca. Zaradi nadvse pozitivnih odzivov javnosti, bo projekcija tudi letos. Pohod in projekcijo bo letos dopolnil še pogovorni večer z izjemnimi ženskami, ki zaenkrat ostajajo skrivnost – pogovorni večer bo vodila Klavdija Kotar, vodja novomeške izpostave Javnega sklada za kulturne dejavnosti, in sicer na praznični torek, 8. marca, ob 18. uri v Art caffeju v KC Janeza Trdine.


»Poleg navedenega nameravamo na sam praznik, torej v torek, 8. marca, voden ogled pešpoti prirediti tudi za srednješolke in srednješolce. Letos namerava partnerstvo izdati še zloženko o 13 pozabljenih polovicah, naša trdna namera pa ostaja trajno obeležje pred mestno hišo,« je povedala vodja Regijskega NVO centra Maja Žunič Fabjančič in dodala: »Srčno upamo, da se v nedeljo, 6. marca, vodenega ogleda udeleži čim več ljudi in tako počasti mednarodni dan žena.«


Prijave za pohod zbirajo do petka, 4. marca, in sicer na povezavi TUKAJ.


V primeru resnično slabega vremena bo dogodek prestavljen.


Lokalno partnerstvo Pozabljena polovica Novega mesta: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto-Regijski NVO center, Založba in knjigarna Goga, društvo Est=etika, Slavistično društvo Dolenjske in Bele krajine, Javni sklad za kulturne dejavnosti – območna izpostava Novo mesto, Mestna občina Novo mesto


Comments


bottom of page